Edukira joan
Menu
Hizkuntza

Landa Paradisua Gipuzkoaren muina da, belar eta mendi berdez osatutako labirinto handi bat, bere zoko ugarien artean euskal kulturaren esentzia puruenari, bere ohitura zaharrei eta bere antzinako hizkuntzari, euskarari, babesa eman diona. Gipuzkoaren barrentasun sakonenak, bere haran estu eta emankorren artean, bazter berezi amaigabeak biltzen ditu, guztiak benetako landa-lurrin abegitsuaz eta babestuaz zipriztinduta. Hurbiltzen den orok bertan geratu nahi duela benetan sentiaraziko dion lurrina.

"Landa Paradisua” halaxe da, natura bere purutasunean: zelaiak, basoak, mendiak, tontorrak, arrokak, haranak, goi-lautadak, mendiguneak eta mendilerroak, edertasunean parekorik ez duten bi parke naturaletan egituratuak. Batetik, Aizkorri-Aratz, Euskadiko sabaia, Zegamatik abiatuta heltzen dena; Euskal Herri osoko gailurrik garaienetako bat du, Aizkorri (1.525 metro), lurralde osoaren ikuspegia eskaintzen diguna eskala errealeko mapa batean. Eta, bestetik, Aralar, Txindoki (1.033 metro) mendi bikainarekin, Gipuzkoako mendien irudi antzemangarrienetakoa.

Anterior
Siguiente

Landa Paradisua baliteke izatea euskal kulturaren esentzia ondoen iraunarazi duen lurraldea. Eta baliteke bertako orografia menditsuagatik mantendu izana, belaunaldiz belaunaldi, euskara, Europako hizkuntzarik zaharrena, euskal ohiturak eta landa-inguruneko bizimodua, naturari sustraitua. Helmuga hobezina estresa, presak eta zarata atzean uzteko, eta paradisu berde txiki honetan murgiltzeko, non ardiak laztandu, baserritarrekin berriketan aritu eta ogia edo gazta eginez eskuak erabiltzeko aukera izango duzun.

Anterior
Siguiente

Eskualde hau lehengaien, elikagai fresko eta sasoikoen supermerkatu antzeko bat da. Bazter guztietan topatuko dituzun baratze emankorrek kalitate goreneko ortuariak eta barazkiak eskaintzen dizkigute; belardietan patxadaz bazkatzen duen ganadutik dator haragirik onena eta goxoena, eta bertako baserrietan egiten dira, betiko ohiturei jarraituz, gazta, mamia, ogia, sagardoa, patea, eztia eta beste elikagai natural batzuk. Jaki horiek guztiak zuzenetik ikusi nahi badituzu merezi du Tolosako (larunbatetan) eta Ordiziako (asteazkenetan) azokak bisitatzeak. Ikusmira handikoentzat, museo gastronomiko ugari daude inguruan, D´elikatuz, Idiazabalgo Gaztaren Interpretazio Zentroa edo Tolosako Gorrotxategi Museoa, besteren artean.

Anterior
Siguiente

Paseatu, ibili edo egin lasterka, nahi duzuna, baina hori bai, betiere mendian zehar. Leku aproposa duzu horretarako, seinaleztatuta dauden hainbat eta hainbat bide topatuko baitituzu, mendilerroen artean gurutzatzen direnak. Familia osoak gozatu ahal izango dituen ibilaldi ugari daude, mendiak inguratzen dituztenak, baita ibilbide luzeko (IL) bide-sare bat ere, (GR) bide zailagoak balizaz seinalatzen dituztenak, baita Espainiako aurreneko Trail estazioa ere, mendiko lasterketa zaleentzat eta mendi-ibiltari peto-petoentzat. Maila guztietarako ibiliak daude; beraz, jar itzazu zapatilak eta gozatu!

Anterior
Siguiente

Paisaia bereziak

Aurrekoa
Hurrengoa

Aizpeako meategiak

Aizpeako meategietan aukera izango duzu burdina ateratzeko lehengo moduak ezagutzeko eta galeria bat bisitatzeko.

San Adriango tunela

Lizarrate edo San Adriango tunela antzinakoek infernuko zulotzat zuten leku mitiko bat da.

Larraitz

Abaltzisketako Larraitz auzoa Aralarreko Parke Naturalerako berezko sarrera da.

Tokiko merkatuak eta produktuak

Aurrekoa
Hurrengoa

Tolosako azoka

Larunbata da Tolosa ezagutzeko egunik onena.

Ordiziako azoka

Espainiako azoka zaharrenetakoa da

Museoak

Aurrekoa
Hurrengoa

Gorrotxategi museoa

Xaxun, Tolosako Gorrotxategi Konfiteri Museoan, ibilbide gozoa egingo dugu, XIV. eta XIX. mende bitarteko gozotegietatik.

Topic

Tolosako Nazioarteko Txotxongilo Zentroa bakarra da Europan. Bost kontinenteetako txotxongiloak dira museo honetako protagonista bakarrak.

Zumalakarregi museoa

XIX. mendeko Euskal Herrira bidaiatuko gara, gizarte-, kultura-, ekonomia- eta politika-aldaketa ugariko garaira.

Idiazabal gaztaren interpretazio zentroa

Idiazabal gazta Gipuzkoako zapore jatorrenetako bat da, altxor gastronomikoa.

Barandiaran museoa

Larruntza Errota Ataungo San Gregorio auzoan dago, eta Joxemiel Barandiaran antropologo eta etnografo ospetsuaren bizitza eta lana jasotzen ditu.

Ur Mara

Ur Mara edertasun naturalari eta artearekin duen harremanari behatzeko lekua da.

D’elikatuz

Ordiziako D'Elikatuz elikagaien eta gastronomiaren interpretazio-zentroan ezagutuko ditugu gure lurraldeko testurak eta zaporeak.

Larraul ekomuseoa

Museoaren kontzeptu berria; herri-ekimen batetik sortu zen.

Landa paradisua

Agenda

Hurrengo ekitaldiak

07UZT

San Fermin

Pasaia

24UZT

Santa Ana jaiak

Ordizia

30UZT

San Ignazio jaiak

Azpeitia

06ABU

San Salvador jaiak

Getaria

07ABU

Euskal Jaiak

Zumaia

08ABU

Aste Nagusia

Donostia

Ordiziako merkatua

Landa Paradisua | Erreserba zentroa

Natura eta gastronomia dira mendi ederrez eta ezkutuko bailarez inguratutako barnealde honen ezaugarri nagusiak. Merezi du azoka tradizionalak bisitatzea: Tolosako azoka (larunbatetan) eta Ordiziako azoka (asteazkenetan). Bertako produktuez gozatu ahal izango dugu, giro paregabean.